Jos, een ervaren projectmanager, zat tijdens de coaching hoog in zijn emoties. Hij werd zich bewust van een ‘ouderboodschap’ die, nu hij volwassen is, echoot in zijn gedrag.

Die luidt: “Als vader spreekt houd jij je mond. Wacht op een teken om te spreken”. Deed hij dat niet dan kreeg Jos er verbaal flink van langs. Zo leerde hij dat zwijgen goud is.

Bovendien kreeg hij later van zijn zus en broer te horen dat hij de sfeer in huis verpestte. ​En sprak zijn moeder op verzoenende toon tegen hem. Goed bedoeld, maar ook die maakte de verwarring bij Jos alleen maar groter.​

Nu hij volwassen is en in vergadering zit met opdrachtgevers, sterke persoonlijkheden of lastige typen, is zijn eerste gedachte: ‘Stil zijn en afwachten’. De angst om het woord te nemen en zich te uiten, neemt het dan van hem over.

Het bleken de interne stemmen te zijn van zijn Vermijder en Stille. Die saboteren zijn gedachten. Jos luistert naar deze sterke interne familieleden, zwijgt, trekt zich terug en wacht af. Het woord nemen en zich uitspreken is een te groot risico. 

In de coaching leerde Henk zowel deze twee interne familieleden kennen, als de Leider in hem. Die bleek hij al op jonge leeftijd te hebben verbannen.​

De Leider van Jos neemt verantwoordelijkheid voor zowel taak als mens. Die komt met voorstellen, neemt initiatief en geeft vriendelijk zijn mening. 

Jos leerde los te komen van zijn Vermijder en Stille en hun stemmen te temmen. Hij leerde de kracht van de Leider in hem aan te boren in het hier en nu. Daarvoor gebruikt hij een EWI (een Een Woord Interventie).

Zodra hij in een vergadering het woord wil nemen, zegt Jos tegen zichzelf: “Obama, Jos’. Als hem wordt gevraagd wie hij een aantrekkelijke leider vindt, dan is dat Barack Obama. Met de gedachte aan deze voormalige Amerikaanse president, boort Jos zijn Leider aan en spreekt hij zich steeds gemakkelijker uit.

Jos ervaart nu meer impact en effectiviteit, en voelt zich steeds meer ontspannen. ​Bovendien krijgt hij positieve feedback op zijn nieuwe gedrag. Zo leerde Jos dat Zwijgen silver is, en verantwoordelijkheid nemen en je uitspreken, goud. 

Meer weten? Lees dan mijn blog ‘Ken je interne familiesysteem, een inside job’.