Wat ik doe en hoe

Mijn naam is Dick Rochat, ik ben coach en Interactiekundige en ben in het bijzonder geïnteresseerd in de kindertijd en de sociale geschiedenis van managers, en de effecten daarvan op hun gedrag.

Mijn missie

Veilige en menselijkere werkomgevingen creëren.

Dat doe ik door mensen in leidinggevende posities te helpen bij de ontwikkeling van hun leiderschap, autonomie en zeggenschap. Ik begeleid ze bij het beter leren kennen van hun binnenwereld en bewustzijn, en bij het duurzaam veranderen van hun gedrag.

Mijn visie

Zicht en grip krijgen op je binnenwereld om meer impact te maken op je buitenwereld.

Leiderschap en Persoonlijke ontwikkeling gaan over het sturen van je groei als mens en als professional, werken aan je autonomie en zeggenschap. Over wie je wilt zijn en waar je naar toe wilt in je ontwikkeling, en dat ook mogelijk maken.

De bereidheid, betrokkenheid en de kwaliteiten in jezelf vinden om te doen wat je belangrijk vindt. Pas als je dat kunt, kun je leidinggeven aan anderen.

Leidinggeven aan anderen begint bij leidinggeven aan jezelf: zicht en grip krijgen op je denken, voelen en handelen. Ik heb het over zelfbewustzijn. Als je bewust bent van jezelf en waarom je leiding wilt geven, dan heb je de basis om op een zelfbewuste manier leiding te geven aan anderen.

Forse opgave

Zicht en grip krijgen op je binnenwereld is een forse opgave. Het is een uitdaging om jezelf ‘in beeld’ te krijgen, jezelf werkelijk te leren kennen. Het vereist de bereidheid om ‘diep werk’ te leveren en je comfortabele overtuigingen en patronen los te laten. Er zijn geen kant-en-klaar oplossingen, maar er is wel een uitgangspunt om te veranderen: dat uitganspunt ben jezelf.

Effect en resultaat

Door mijn persoonsgerichte coaching ga je effectiever leidinggeven, ervaar je meer invloed en impact, komen mensen in beweging, ga je relaxed om met spannende en lastige situaties, en bereik je meer.

Je team lost knellende patronen op, versterkt het vertrouwen, creëert veiligheid en verbetert de samenwerking en resultaten

Eerlijk, open en duidelijk

Ik coach je op leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Ik help je je bij het leren kennen en veranderen van je mindset en gedrag, en het versterken van je communicatieve- en interactievaardigheden.

Daarin zoek ik de confrontatie met je op. Met aardig doen, zoete broodjes bakken en pappen en nathouden, maak je geen stappen en creëer je geen doorbraken.

Ik zie het als mijn taak je de waarheid te vertellen en je te laten inzien dat jij als eerste je mindset moet veranderen.

Anders gebeurt er niet zoveel. Dat is eerlijk, open en duidelijk.

Ontmoetingen

Ik heb geen klassieke coachingssessies met je, maar ‘ontmoetingen’.

In die ontmoetingen ontstaan thema’s en vragen over je leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, en de manier waarop we ermee aan de slag gaan.

Daarin staan jouw leven en werkrelaties centraal.

De slang onder het tapijt

In de verhalen die je me daarover vertelt, ontmoet je ook wat je zoal onder het tapijt schuift en probeert glad te strijken.

Maar telkens ontstaat er weer een nieuwe bobbel in het tapijt. Je merkt dat de verdedigingsmechanismen en patronen die je hebt aangeleerd, niet meer werken. Door uit die patronen te stappen, versterk jij je leiderschap en autonomie, en herwin je zeggenschap over je leven en werk.

Om daadwerkelijk te veranderen is het noodzakelijk dat je de onderliggende kwesties aanpakt en stopt met zelfrechtvaardiging en zelfbedrog.

En dat je je volledige potentieel aanboort en leert benutten.

Uniciteit

Je bent uniek in alles wat je denkt, voelt en doet. Het is de manier waarop je naar de wereld kijkt en die inkleurt.

Ik wil die uniciteit en manier van kijken leren kennen en begrijpen.

Waarom jij je in bepaalde situaties comfortabel voelt, in andere heel ongemakkelijk, of zelfs uit de bocht dreigt te vliegen.

Het is mijn ambitie dat je inziet aan welke herinneringen en gedachten jij je vasthoudt, en hoe deze een rol spelen in je persoonlijkheid en gedrag.

En wat je kunt doen om daar los van te komen, zodat jij effectiever en ontspannen leiding kunt geven, met meer invloed en betere prestaties.

Uit je comfortzone

Uit je comfortzone stappen is essentieel om te kunnen leren. Twijfelen over wat je wel en niet kunt, hoort daarbij.

Ik breng je af en toe aan het wankelen of geef je de indruk dat je gaat struikelen. Dit doe ik om je een intensieve leerervaring te bieden.

Zodat je zelf sturing, inhoud en richting kunt geven aan je leven en leiderschap en dat je (weer) gaat genieten van al het moois wat leidinggeven van je vraagt én je geeft.

Transitie: de échte verandering

Het belangrijkste in de verandering van je mindset is dat je de transitie maakt naar een positie ‘boven de lijn’.

Dit is een positie waarin je open staat, nieuwsgierig bent en bereid bent te leren.

In de interactie maak je bewuste keuzes welke innerlijke krachtbronnen en gedragsstijlen je gebruikt om mogelijkheden te zien, creatief te zijn en invloed te hebben.

Al die krachtbronnen heb je al in je. Het enige dat je hebt te leren is bepaalde kwaliteiten wat te verzachten en anderen aan te boren.

Je hebt dan de beschikking over een set gedragsstijlen en vaardigheden waarmee je meer invloed hebt, lastige situaties de baas bent en beter presteert.

Het Bewust leiderschap-model

Werken met al je zintuigen

Om dat te kunnen leren is taal en praten onvoldoende. Het gaat ook over beleving.

Vandaar dat ik je laat werken met beelden, symbolen, geluiden of juist stiltes.

We steken niet alleen de koppen bij elkaar in een coachruimte, maar maken bijvoorbeeld ook een wandeling in de natuur of bezoeken een museum.

Allemaal bedoeld om je de beste leerervaring te bieden.

Mijn beste zelf en werk

Ik ontmoet maximaal twee cliënten per dag, zodat ik ervoor kan zorgen dat ze altijd mijn beste zelf en werk ervaren.

Het gaat bij mij om intensieve persoonlijke aandacht.

Daarom kun je ook tussen de live ontmoetingen door online of telefonisch met me sparren over situaties die zich voordoen.

Maar ook om je hart te luchten of een duwtje in de goede richting te krijgen.

Daarnaast kun je gebruik maken van mijn jarenlange kennis en werkervaring in (persoonlijk) leiderschap, interactiekunde en teamontwikkeling.

Volledig maatwerk

Ieder coachingstraject pak ik anders aan, omdat iedereen met wie ik werk anders is.

Ik kijk naar wat jij nodig hebt en daarop baseer ik de coaching.

Vandaar dat ik geen vast programma heb, maar een uniek coachingstraject ontwerp dat inspirerend is en past bij de persoon die ik ontmoet: JIJ dus!

Je kunt het zien als een kleermaker die zijn ontwerp en creatie precies afstemt op de specificaties van de klant.

Met oog voor zijn persoonlijkheid, context, energie, kleuren en details.

Ook bij mij hangt het meetlint om mijn nek zodat ik jouw coachtraject persoonlijk en volledig op maat kan maken.

Joep van den Bercken

Joep van den Bercken
Woningcorporatie Woonwenz

Weer op het juiste spoor

Door persoonlijke omstandigheden en een time-out had ik behoefte aan externe ondersteuning. Dit om weer op succesvolle wijze invulling te kunnen geven aan mijn baan als leidinggevende, en later als bestuurssecretaris. De kracht van Dick is dat hij scherp luistert en spiegelt met de juiste vragen. Met als resultaat dat ik mezelf weer op het juiste spoor heb gezet en beter en efficiënter functioneer.

Egbert van den Hoek

Egbert van den Hoek
Careander

‘Scherpe’ wijze van spiegelen

“Dick heeft de gave om op een rustige, zorgvuldige, integere en “scherpe” wijze te spiegelen. Hij legt de vinger op de zere plek. N.a.v. mijn follow-up verslagen en de tussentijdse opdrachten wist hij feilloos de dingen eruit te halen die voor mij belangrijk waren. Daarmee kon ik snel weer verder. Ik heb meer antwoorden gekregen dan mijn coachvraag”.

Daan Cornelisse

Daan Cornelisse
Ingenieurs- en adviesbureau Sweco

Plezierig en prikkelend aan het denken gezet

“Als ik zo terug kijk op het coachingstraject met Dick, dan heb ik veel geleerd en inzichten gekregen. Mijn coachvraag is ruimschoots beantwoord en ik kan en ben nu aan de slag met de inzichten die ik heb opgedaan. Ik vond het heel fijn om met Dick, die zo ontzettend veel ervaring, theorie, kennis en inzichten heeft, te praten. Dick heeft me op een plezierige en prikkelende wijze aan het denken gezet”.

Ik wil vrijblijvend kennismaken