Tijdens een intakegesprek vertellen managers me waarmee ze worstelen. Een van de zaken waar ik op let zijn zinnen die beginnen met ‘moeten’ en de toon waarop die worden uitgesproken. En naar veranderingen in lichaamshouding.

Inmiddels weet ik dat als managers over hun worstelingen spreken, ze een innerlijk gevecht voeren tegen een vijand waar ze zich niet bewust van zijn.

Na literatuurstudie en vele uren werken met de binnenwereld van managers, leerde ik dat die onzichtbare vijand wordt gevormd door saboteurs.

Waar komen saboteurs vandaan?

Saboteurs ontstaan in de vroege kinderjaren en in onze sociale omgeving Ze worden onbewust lid van ons interne familiesysteem. Hun rol is ons te beschermen tegen fysieke en emotionele onveiligheid.

Ons brein is zo geconstrueerd dat we ons in de kindertijd aanpassen aan wat de sociale omgeving van ons vraagt, verlangt of vereist. Met als doel de emotionele spanningen die we dan in onze opvoeding en vorming tegenkomen te verdragen.

Sociale omgeving

Misschien had je liefhebbende ouders, maar was er de angst dat je moeder ziek zou worden en niet meer voor je zou kunnen zorgen.

Of misschien had je een jongere broer of zus waarvan je dacht dat je ouders die meer aandacht gaven dan aan jou.

En op school zullen er kinderen zijn geweest die fysiek sterker waren dan jij, sportiever, slimmer, meer ad-rem of grappiger. In relatie tot die anderen voelde jij je wellicht bekeken, afgewezen of verraadde.

Dat waren momenten waarop je saboteurs actief werden en je gingen beschermen tegen die negatieve gevoelens. Tegelijkertijd verstootte je onbewust andere delen van je persoonlijkheid. Die mochten niet langer plaatsnemen aan je innerlijke familietafel en werden verbannen naar de kelders van je brein.

Intermezzo. De verbannen delen zijn vaak de tegenpolen van je saboteurs. Tegenover een Streber staat bijvoorbeeld een deel dat zichzelf heel goed kan begrenzen of gezapig of gemoedelijk is.

Stress en mindset

In je kindertijd en in de sociale omgeving van toen, werden je saboteurs je maatjes die je hielpen in spannende en lastige situaties. Maar nu je volwassen bent, zijn ze niet meer nodig, maar doen ze hun beschermende werk nog steeds.

Als volwassene bent je heel goed in staat jezelf te beschermen. Alleen, dat weten je saboteurs nog niet. En daarmee zijn ze een innerlijke vijand geworden, en zorgen ze ervoor dat je gedrag in bepaalde situaties ineffectief is of zelfs destructief.

Als je wordt geconfronteerd met uitdagingen, stress of ongemakkelijke situaties, worden je saboteurs geactiveerd en val je terug op je bestaande mindset. En reageer je vanuit je innerlijke programmering en beschermingsmechanismen.

Met als effect dat je gesloten raakt, defensief reageert of je gelijk gaat halen.

Herkenbaar?

Saboteurs

Met dank aan Shirzad Chamine (positieve intelligentie), geef ik een korte beschrijving van de meest voorkomen saboteurs.

  • De Rechter (of Innerlijke Criticus, Dick Rochat) verspilt je energie door angst, stress, woede, teleurstelling, schuldgevoel of schaamte te veroorzaken.
  • De Vermijder (of Uitsteller, Dick Rochat) en de Rusteloze fluisteren je in dat je pijnlijke situaties uit de weg moet gaan, ook al hebben ze daar ieder hun eigen tactieken voor.
  • De Controlfreak en de Perfectionist maken je gedrag rigide, waardoor je niet openstaat voor hulp van anderen.
  • De Streber wil dat je actie onderneemt die enkel en alleen gefocust is op een bepaalde prestatie, en dat je geen rekening houdt met andere prioriteiten, zoals relaties.
  • De Rationele is er verantwoordelijk voor dat je cruciale emotionele aspecten van jezelf en anderen mist.
  • Het Slachtoffer overtuigt je ervan dat je vooral niets moet ondernemen; zo zorgt hij ervoor dat je echt een slachtoffer wordt en haalt hij zijn gelijk.
  • De Pleaser laat je alleen dingen doen waarmee je anderen tevredenstelt en acceptatie van anderen afdwingt.
  • De Waakzame verspilt bakken van je energie met zijn gepieker over hypothetische gevaren. Daarmee wekt hij angst bij je op die niet in verhouding staat tot de daadwerkelijke risico’s

Aan de bak

Het is een uitdaging om je saboteurs te identificeren en hun innerlijke stemmen te temmen. En tegelijkertijd de delen van je persoonlijkheid die je hebt verbannen te activeren in situaties waarin je hun talenten en kwaliteiten nodig hebt.

De verbannen delen van je interne familiesysteem bieden je een nieuw perspectief, een helder beeld van wat er in de interactie gebeurt en hoe je daarmee om kunt gaan; denken, voelen en handelen.

Dit noem ik het bewuste leiderschapsproces. In dit proces ontwikkel je je zelfbewustzijn, autonomie en zeggenschap. Of herwint ze.

Ontdek je belangrijkste saboteurs

Via dit Engelstalige digitale zelfonderzoek krijg je snel een antwoord op deze vraag. Als je eraan meedoet weet dan dat je nadien van Shirzad een aantal mailtjes ontvangt. Waar je je uiteraard altijd voor kunt afmelden.

Gratis keukentafelgesprek

Via het contactformulier op mijn website kun je een gratis keukentafelgesprek met me aanvragen. In dit online halfuurtje nemen we de uitslag van je zelfonderzoek door en geef ik je handige tips waarmee je direct de stem leert temmen van je belangrijkste saboteur.