Ik ben een heel saaie man

Stilte, daar houd ik van. Ik lees veel, ik schrijf graag en ik kan mezelf helemaal verliezen in de schilderkunst van impressionisten zoals Van Gogh en Gauguin.

Twintig jaar geleden was dat totaal anders.

Toen was ik een snelle manager, zonder rust in mijn kont. Veel praten, controle willen, snel beslissen en problemen voor anderen oplossen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vergaderen, bellen, mailen en tussendoortjes wegwerken. Ik ervoer veel gedoe, frustraties en stress.

En als ik thuis was? Even gedag zeggen, snel de warme hap naar binnen proppen – met de NRC onder mijn neus – en dóór.

De managers en projectleiders die ik begeleid herkennen die onrust en de stress

Als leidinggevende lig je onder het vergrootglas, of je nu wilt of niet. Je moet laten zien waar je voor staat en hoe je je team goed laat presteren.

Logisch dat je dan altijd aan staat, praat en zendt, problemen oplost voor anderen, de drang voelt om te controleren of teveel toegeeft. Dat is de norm.

Vertragen, achteroverleunen, loslaten en het even aanzien? No way. Dat staat gelijk aan lui zijn of niets doen. Falen zelfs. En dus zet je je elke dag weer schrap. Al kost dat steeds meer energie.

Bij mij leer je hoe je bewust, mensgericht en invloedrijk leidinggeeft

Jarenlang gaf ik leiding aan teams en bedrijven. Ik weet uit ervaring hoe mooi leidinggeven is, en wat het van je vraagt om effectief, invloedrijk en openhartig te zijn. Maar ook hoe het voelt om op je bek te gaan en weer op te staan.

Tegenwoordig leer ik managers hoe ze hun invloed kunnen vergroten en meer bereiken met minder stress en frustraties.

  • In mijn ‘Gratis e-book De Route naar Bewust Leiderschap’ maak je kennis met wat Bewust Leiderschap is, krijg je inzicht in het Bewust Leiderschap-model en de 8 krachtbronnen van een bewuste leider.
  • In mijn leiderschapstraining ‘Ontdek en benut je ware potentieel  leer je je zelf beter kennen, ontdek je je ware potentieel en hoe je dat wil uitdragen. En je krijgt inzicht in het effect van je gedrag en hoe je dat verandert, zodat je leiderschap authentiek, persoonlijk en oprecht wordt
  • Met mijn leiderschapstraining ‘Vergroot je persoonlijke effectiviteit’ werk je aan het versterken van je communicatieve- en interactievaardigheden. Met als resultaat dat je je invloed drastisch vergroot en aanzienlijk betere resultaten haalt
  • In mijn leiderschapstraining ‘Word een bewuste leider’ groei je als mens en manager in je leiderschap. Je ontwikkelt een effectieve mix van zelfkennis, zelfreflectie, vaardigheden en gedrag, zodat je op een ontspannen manier leidinggeeft en uitstekende resultaten boekt
  • In mijn teamcoaching ‘Samenwerking in een team’ ontwikkel je samen met je medewerkers een vlot lopend managementteam. Jullie ruimen blokkades op, leren elkaar beter kennen, verbeteren de sfeer en versterken de interactie. Met als resultaat dat het onderlinge vertrouwen groeit en mensen zich durven uit te spreken, gemakkelijk feedback geven en elkaar helpen en sterker maken

Mijn coaching draait om zelfkennis, zorgvuldig communiceren en trefzeker beïnvloeden

Als je weet waarom je doet zoals je doet en als je het zorgvuldig en effectief communiceren onder de knie hebt, en daadwerkelijk impact creëert, gaat je team beter presteren. Het vertrouwen groeit en je medewerkers gaan steeds meer zelf doen.

Eindelijk wordt leidinggeven het vak waar je ooit zo veel zin in had, met alle tijd voor je kerntaken en ruimte in je agenda. En vooral: met aandacht voor jezelf en het thuisfront.

Als ik je daarbij kan helpen, dan is mijn missie geslaagd.

Luc de Laat

Luc de Laat
Pragma Nederland

Niet soft

“Dick geeft persoonlijke handvatten, zonder te soft te worden. Hij is gericht op je zakelijke effectiviteit met een spin-off naar je privésituatie. Geen langdradig traject, maar pragmatisch vanaf dag 1. Het was altijd weer een plezier om nieuwe inzichten te krijgen. Met verbluffend weinig woorden, maar wél de juiste vragen.”

Rico Sips

Rico Sips
Accordis B.V. Helvoirt

Prikken

“Het coachingstraject met Dick Rochat heb ik als zeer prettig ervaren. Enerzijds luisterde hij goed naar mijn verhaal en begreep hij wat ik vertelde. Anderzijds wist hij er op de juiste manier doorheen te prikken, waardoor de pijnpunten zichtbaar werden. Met dialoog, oefenen en technieken heeft hij me geholpen om zowel professioneel als privé een vaardiger persoon te worden.”

Roger Coopmans

Roger Coopmans
Autoriteit Persoonsgegevens Den Haag

Uiterst vasthoudend

“Dick sprak mij effectief aan op mijn vermogen om strategisch te denken. Hij stelde precies de juiste vragen en hij was daarin uiterst vasthoudend. Waar nodig gaf hij richting aan mijn creatieproces, zonder daarin sturend te zijn. Dat was prettig, het was immers mijn proces.”

Privé

Een groot deel van mijn leven woonde ik aan de kust. Het strand, de duinen en de bossen: ze waren mijn eerste liefdes. In de zomer vertoef ik graag in een goed hotel aan zee. Voeten in het water, de kale kop in de wind en de zilte lucht opsnuiven. Blijer kun je me niet maken.

Inmiddels heb ik de zeelucht ingewisseld voor de rivierklei van Wijchen, Gelderland. Mijn ‘tweede huis’ staat in Zeewolde waar mijn vriendin woont.

M’n kleinkind komt regelmatig langs, ik ben vrijwilliger van de walnotenboomgaard in het Betuwse Est en trek regelmatig de wandelschoenen aan voor een tochtje door ons prachtige Nederland.

Ik zei toch al dat ik saai was ;-)

Meer weten?

Let’s talk, dit zijn mijn contactgegevens
Hier lees je wat anderen van me vinden

Toetje

Mijn eerste les in bewust, ontspannen en effectief leidinggeven leerde ik van een slager. Je leest het in dit blog.