Over mij

In mijn jeugd had ik al het idee ‘iets’ met mensen te willen doen en met samenwerken in een goede sfeer. Wat precies wist ik toen nog niet.

Dat ontdekte ik rond de eeuwwisseling. Op het moment dat ik binnen twee jaar algemeen directeur zou worden van het bedrijf waar ik toen werkte.

Ik kwam erachter dat die rol, positie en taak me geen voldoening zouden geven, en dat de status, macht en het geld dat ik ermee zou verdienen, me niet gelukkig zouden maken.

Het doorlopend jagen op steeds groter en meer, paste niet meer bij me. Sterker nog, ik ging me er steeds meer aan ergeren en tegen verzetten.

Radicaal het roer om

Ik besloot het roer radicaal om te gooien. Ik nam ontslag en een sabbatical. Die tijd gebruikte ik om te onderzoeken wat ik écht wilde.

Het bracht me op een aantal kruispunten. Ik besloot aan mezelf te werken, colleges te geven, managers te begeleiden en verschillende coachopleidingen te volgen.

Na een aantal banen als consultant, docent, programma-manager en trainer/coach, koos ik in 2013 voor de zelfstandigheid.

Ik bouwde mijn eigen klantenkring op en kreeg steeds meer zicht en grip op de kernvraag in mijn werk: ‘Waarom doen managers zoals ze doen en wat is het effect van hun denken, voelen en handelen?’

Het allerleukste

Ik doe nu wat ik het allerleukste vind, met de mensen waarvan ik houd en met de klanten die bij me passen.

Met boeken, blogs en posts op sociale media help ik mensen hun bewustzijn te vergroten en geef ik tips voor meer invloed, impact en ontspanning.

Ik lees veel en ga regelmatig bosbaden. Het bos, de kust en het strand zijn plekken waar ik graag kom. Ze geven me rust, inspiratie en bezinning.

Luc de Laat

Luc de Laat
Pragma Nederland

Niet soft

“Dick geeft persoonlijke handvatten, zonder te soft te worden. Hij is gericht op je zakelijke effectiviteit met een spin-off naar je privésituatie. Geen langdradig traject, maar pragmatisch vanaf dag 1. Het was altijd weer een plezier om nieuwe inzichten te krijgen. Met verbluffend weinig woorden, maar wél de juiste vragen.”

Rico Sips

Rico Sips
Accordis B.V. Helvoirt

Prikken

“Het coachingstraject met Dick Rochat heb ik als zeer prettig ervaren. Enerzijds luisterde hij goed naar mijn verhaal en begreep hij wat ik vertelde. Anderzijds wist hij er op de juiste manier doorheen te prikken, waardoor de pijnpunten zichtbaar werden. Met dialoog, oefenen en technieken heeft hij me geholpen om zowel professioneel als privé een vaardiger persoon te worden.”

Roger Coopmans

Roger Coopmans
Autoriteit Persoonsgegevens Den Haag

Uiterst vasthoudend

“Dick sprak mij effectief aan op mijn vermogen om strategisch te denken. Hij stelde precies de juiste vragen en hij was daarin uiterst vasthoudend. Waar nodig gaf hij richting aan mijn creatieproces, zonder daarin sturend te zijn. Dat was prettig, het was immers mijn proces.”

Andere dingen over mij:

  • Mijn lijfspreuk is: ‘Als jij het niet blokkeert, gaat het vanzelf stromen’.
  • Ik ben kritisch en niet altijd vrolijk.
  • Mijn directheid en kennis worden weleens verward met arrogantie.
  • Ik lach om mijn eigen grappen.
  • Ik ben een romanticus en hoogsensitief.
  • Ik ben een liefhebber van het impressionisme: Vincent van Gogh, Claude Monet en Paul Gaugin.
  • Mijn moeder heeft me geleerd duidelijk te zijn, de leiding te nemen en afspraken na te komen.
  • Mijn vader heeft me geleerd te balanceren tussen afstand en nabijheid en de kracht van zacht te omarmen.
  • Ik weet weinig van techniek en doe-het-zelven, maar ik weet veel over wat mensen drijft, gedragsbeïnvloeding en leiderschap.

Bij mij leer je hoe je bewust, mensgericht en invloedrijk leidinggeeft

Jarenlang gaf ik leiding aan teams en bedrijven. Ik weet uit ervaring hoe mooi leidinggeven is, en wat het van je vraagt om effectief, invloedrijk en openhartig te zijn. Maar ook hoe het voelt om op je bek te gaan en weer op te staan.

Tegenwoordig leer ik managers hoe ze hun invloed kunnen vergroten en meer bereiken met minder stress, frustraties en energieverlies.