Op een zondagmiddag loop je in het bos en voel je dat je tot rust komt. Je geniet van het landschap om je heen, voelt de wind, hoort het geruis van de bomen en het gekwetter van de vogels. Je voelt je vrij van de dagelijkse haal- en brengplicht: agenda, deadlines, vragen van klanten/cliënten en medewerkers, je familie, vrienden en stress.

Blijkbaar brengt de natuur iets dat in ons leven ontbreekt of dat we onszelf niet meer gunnen: rust, ruimte, stilte, reflectie, levensenergie en inspiratie. Landschappen zijn elk seizoen weer anders. En wie goed zijn zintuigen gebruikt ziet, hoort, ruikt en voelt dat alleen de omgeving is veranderd, maar dat het karakter van het landschap in ieder seizoen dezelfde is. In de natuur leer je luisteren naar je eigen natuur.

Zien we door het dichte bos van ‘de Ikken en het Moeten’ onszelf en elkaar nog wel?

Vertragen en ontkoppelen

Een verandering in de omgeving hebben we in onze moderne 24/7/365-tijd vertaald in Ik-gerichtheid, onderscheidend zijn, presteren, altijd bereikbaar zijn en het verschil maken. Wat uiting geeft aan onze behoefte aan individualiteit, waardering, erkenning en verschillend willen zijn van anderen door functie, positie, titel, ervaring of wat dan ook. In dit proces ‘moeten’ we van alles.

De vraag is dan: ‘Zien we door het dichte bos van ‘de Ikken en het Moeten’, onszelf en elkaar nog wel?’

En, ‘In hoeverre luisteren we nog naar onze eigen natuur?’

De natuur is onvoorwaardelijk en oordeelsvrij, en leert onszelf te bevrijden van allerlei oordelen en ‘dekmantels’. Beschermingsconstructies die de verdere groei als mens en als professional vertragen of in de weg staan. Maar de natuur is ook proces. Ze is continu in beweging en in verandering.

Spiegel

De natuur biedt een geweldige spiegel om naar de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties te kijken. In de natuur zie je allerlei systemen die met elkaar samenwerken en communiceren. Flora en fauna zijn aparte systemen maar vormen tegelijkertijd één geheel. De natuur en haar systemen zijn duidelijk in wat ze willen bereiken, een duurzaam en gezond ecosysteem. Een levend systeem waarin ruimte is voor een diversiteit aan planten, bomen en dieren. In de natuur is onderlinge concurrentie, vriendschap, verbondenheid en vijandschap.

De natuur is een rentmeester en bewuste leider puur sang!

4 Seizoenen

De natuur zorgt dat flora en fauna gezond blijven en in alle seizoenen aantrekkelijk. In die zin zorgt de natuur goed voor zichzelf. Het is een rentmeester en bewuste leider puur sang! De kernthema’s van de vier seizoenen zijn de thema’s die zorgen voor onze energie, inspiratie en levenskracht.

  • In de lente ontluikt het nieuwe leven. Het is de tijd van groei, van plannen maken en nieuwe contacten leggen.
  • De zomer is de tijd van bloei en bestuiving. Alles is op z’n moois, we trekken er op uit en ontdekken nieuwe gebieden en culturen.
  • De herfst is de tijd van oogsten en opnieuw zaaien. In dit seizoen mogen we loslaten, opruimen en veranderen.
  • In de winter verwerken we onze ervaringen, emoties en gevoelens. We rusten, bezinnen en maken de balans op. Het is ook het seizoen waarin we visies ontwikkelen en dromen over de toekomst.

In de natuur vind je meer rust, inspiratie en bezinning, dan waar dan ook. Voor mij is de natuur, en specifiek het bos, als een warm bad.

Meer weten? Lees ook mijn blog over Bosbaden, inclusief oefeningen.