Leidinggeven zonder trucjes

‘Effectief en invloedrijk’

Bewust leiderschap gaat over mensen sterk maken, effectief omgaan met hun gedachten en gevoelens, informeren en ondersteunen. Als leidinggevende sta je in dienst van je medewerkers.

Leidinggeven kan ingewikkeld zijn, daarmee vertel je mij niks nieuws. Ik heb een lange loopbaan achter de rug als operationeel, tactisch en strategisch manager. Daarom weet ik wat gebrek aan veiligheid, vertrouwen en betrokkenheid met mensen doet en wat dit betekent voor prestaties en effectiviteit. Maar ook wat het van jou vraagt om open te zijn, veilige werkplekken te creëren en stroeve communicatieprocessen vlot te trekken.

Ik leg je niet in de watten

Het gaat om jou, maar ik leg je niet in de watten. Je moet flink aan de bak. Dat betekent onder andere gesprekken voeren in je privé omgeving, jezelf overwinnen, feedback vragen, tegenspraak organiseren en de confrontatie met jezelf aangaan. Alleen als je actief deelneemt, kwetsbaar durft te zijn en de moed hebt om ‘oude karrensporen’ te verlaten ervaar je snel en concreet resultaat. Je krijgt een andere mindset, voelt je energie stromen en ziet weer mogelijkheden.

Ik leer je geen trucjes

Trucjes toepassen is gekunsteld en onecht gedrag. Mensen voelen dat en daarom werkt het niet. Ik ga voor leiderschap van binnenuit. Waarom wil jij leidinggeven en wat vind jij belangrijk om te doen voor anderen? Dat verbind ik met wat er van jou wordt gevraagd.

Je hebt alleen iets aan een persoonlijke coach die je de waarheid vertelt. Daarom stel ik kritische vragen en leg mijn vinger op de zere plek. En ik vertel je openhartig en zonder oordeel gewoon wat ik zie.

Ik zorg voor blijvend resultaat

Het effect van mijn leiderschapstraining is dat je ander gedrag laat zien en anders samenwerkt. Maar wel op een manier die bij je past, die op een natuurlijke manier van binnenuit ontstaat. Je bent echt en oprecht. Anderen ervaren dat ook zo en daarom werkt het. Omdat je gedrag vanuit jezelf komt hoef je er geen moeite voor te doen om het vol te houden. Daardoor is het effect van mijn coaching blijvend.

Ik wil geen trucjes meer
Roger Coopmans

Roger Coopmans
Autoriteit Persoonsgegevens Den Haag

Uiterst vasthoudend

“Dick sprak mij effectief aan op mijn vermogen om strategisch te denken. Hij stelde precies de juiste vragen en hij was daarin uiterst vasthoudend. Waar nodig gaf hij richting aan mijn creatieproces, zonder daarin sturend te zijn. Dat was prettig, het was immers mijn proces.”

Mathea Severijens

Mathea Severijens
Woningcorporatie ZOwonen Sittard

Waardevolle investering

“Dick heeft een goede bijdrage geleverd aan de team- en leiderschapsontwikkeling bij onze organisatie. Hij deed dit met respect voor alle deelnemers, hun wensen en de uiteenlopende persoonlijkheden. De Drijfverenanalyse maakte het mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan over elkaars werkwijze en de onderlinge samenwerking, maar ook over persoonlijke kwaliteiten en de individuele bijdragen aan het team. We hebben elkaar met andere ogen leren bekijken en zijn de kracht in de ander gaan zien en de aandachtspunten bij onszelf. Een waardevolle investering.”