Ontdek de 6 hoekstenen van leiderschapsinvloed die je helpen een effectieve en invloedrijke manager te worden

Leiderschap gaat over mensen sterk maken. Het gaat niet meer om denken en doen vanuit hiërarchie, controle en autoriteit. We weten ondertussen dat dit ineffectieve, verouderde tactieken zijn om mensen taken te laten uitvoeren. Ze hebben vaak een negatief effect op prestaties en gedrag, en leiden veelal tot weerstand en frustratie. Managers die zich hiervan bewust zijn, begrijpen dat ze niet kunnen vertrouwen op macht en directieve manieren van communiceren en samenwerken.

Daar komt leiderschapsinvloed om de hoek kijken.

Wat is leiderschapsinvloed?

Leiderschapsinvloed is simpel gezegd het vermogen om anderen te beïnvloeden en hun gedrag in een bepaalde richting te veranderen. Effectieve leiders kunnen technieken en methoden gebruiken die zijn ontwikkeld om de houding, gedachten en overtuigingen van mensen te beïnvloeden. Als manager kun je verschillende benaderingen gebruiken, afhankelijk van wat je bij een individuele medewerker of met je team wilt bereiken.

Invloed gaat niet over het manipuleren van mensen om doelen te bereiken. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat mensen motiveert en beweegt en dat je hun commitment krijgt.

Zoals gezegd moet invloed niet worden verward met controle of macht. Invloed gaat niet over het manipuleren van mensen om doelen te bereiken. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat mensen motiveert en beweegt en dat je hun commitment krijgt. Anders gezegd: dat ze eigenaarschap nemen op wat ze moeten doen. En dat je die kennis en inzichten gebruikt om het gedrag en de prestaties van mensen individueel of in teamverband te verbeteren.

In al de jaren dat ik zelf leidinggaf en managers en teams coach, heb ik 6 hoekstenen van leiderschapsinvloed ontdekt die je kunnen helpen een effectieve en invloedrijke manager te worden. Dit zijn ze:

 1. Leid van binnenuit
 2. Voeg waarde toe
 3. Bouw hechte verbindingen
 4. Ontwikkel openhartigheid
 5. Creëer Veiligheid
 6. Geef oprechte aandacht

In dit blog bespreek ik deze zes elementen van leiderschapsinvloed met je.

 1. Leid van binnenuit

Jezelf kennen en begrijpen is het begin van invloed. Je moet jezelf begrijpen voordat je anderen kunt begrijpen en hoe je hen kunt beïnvloeden. Als je de baas bent van managers, is het belangrijk dat je je teamleden kent en begrijpt, hoe zij de wereld interpreteren en wat hun unieke manier van leidinggeven is.

Een manager die een effectief en succesvol team wil ontwikkelen, doet dit als eerste door zichzelf van binnenuit te leiden. Een leider bepaalt de norm van wat hij in anderen wil zien. Een leider moet eerst zijn eigen motivatie om leidinggeven kennen en de kloof dichten tussen zijn sterke kwaliteiten, schaduwkanten en verborgen kwaliteiten. Dit gaat ook over de verbinding en balans tussen de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in de manager. Daar is zelfkennis, moed en openhartigheid voor nodig.

Wat je ook doet als leider: denk en handel vanuit de intentie dat je waarde wil toevoegen aan anderen.

 1. Voeg waarde toe

Je kunt mensen beïnvloeden door waarde toe te voegen aan hun leven en carrière. Die waarde kan zoiets simpels zijn als een helpende hand bij een bepaalde taak of het onderzoeken van iemands talenten en kwaliteiten. Wat je ook doet als leider: denk en handel vanuit de intentie dat je waarde wil toevoegen aan anderen. Dit kan zowel van toepassing zijn op een individuele medewerker als op je team of organisatie.

Als je andere mensen helpt om te bereiken wat ze willen, zullen ze jou helpen om te bereiken wat jij wilt. De wet van de wederkerigheid werkt verbazingwekkend eenvoudig.

Maar er zit een addertje onder het gras. Probeer geen waarde toe te voegen aan mensen alleen omdat je iets terugverwacht. Doe het omdat je anderen in staat wilt stellen om zelf betere mensen en sterkere professionals te worden.

 1. Bouw hechte verbindingen

Als je anderen wilt beïnvloeden, moet je ze erbij betrekken. Betrokkenheid kan variëren van besluitvorming en ontwikkeling tot teamparticipatie of verandertrajecten. Wat je ook doet, werk bewust naar een hechte band met de mensen met wie je samenwerkt. De kwaliteit van die verbindingen zullen je invloed vergroten en je mensen sterker maken.

Het is je intentie als manager de behoeften, motivaties en weerstand van anderen te begrijpen. Dit betekent niet dat je die van jezelf moet veranderen en gewoon doet wat mensen van je verwachten. Bouwen aan hechte verbindingen betekent dat je je benadering aansluit op het denken, voelen en handelen van mensen. Het vraagt maatwerk.

Met de ruimte die je geeft aan anderen, versterk je de ontwikkeling van het team, en vergroot jij je invloed als manager.

 1. Ontwikkel openhartigheid

Een van de snelste manieren om je invloed bij anderen te vergroten, is door openhartig te zijn en anderen te bewegen dat ook te doen. Het betekent tweerichtingsverkeer in openhartig zijn en informatie delen. Als manager heb je de mogelijkheid om anderen te begeleiden en ze te helpen om net zo openhartig te zijn als jij.

Openhartigheid creëren begint met de bewuste keuze te luisteren naar de belangen, behoeftes, ideeën en problemen van anderen. Verplaats je in de ander, toon empathie en compassie. Nodig mensen uit zich uit te spreken en breng verschillende standpunten en perspectieven van individuen of je team samen.

Door feedback te vragen en lastige gesprekken te voeren, sta je open voor beïnvloeding. Je benut dan al de kennis en vaardigheden van je team. Met de ruimte die je geeft aan anderen om invloed te hebben, versterk je de ontwikkeling van het team, en vergroot jij je invloed als manager.

 1. Creëer veiligheid

Van (sociale en psychologische) veiligheid is sprake wanneer je als medewerker dingen kunt zeggen of vragen die wellicht in de oren van bazen en collega’s dom of ongewenst zouden kunnen klinken. En wanneer je kritisch mag zijn zonder meteen het stempel negatieveling, cynicus of zuurpruim te krijgen. Of als je een fout kan benoemen omdat dat gewaardeerd wordt of een idee kunt inbrengen zonder dat de anderen je als opdringerig of betweterig beschouwen.

Veiligheid op de werkvloer draait om de overtuiging dat je veilig bent en wordt gesteund door de mensen met wie je samenwerkt. Ook als je gedachten en ideeën afwijken van de norm of wat de groep vindt en wil (groepsdruk). Een veilige werkvloer leidt tot een positieve manier van samenwerken waarin mensen sociale risico’s durven nemen en elkaars kwaliteiten aanvullen. Zo ontstaat synergie. Veiligheid is het tegengif voor ongewenst gedrag.

Oprechte aandacht betekent fysiek en emotioneel ‘stilstaan’ bij de ander, hem of haar in de ogen kijken. Ervaren wat je ziet en voelt, en je er bewust van zijn.

Door openhartigheid en heldere communicatie ontstaat vertrouwen en betrokkenheid. Gesprekken, ook de lastige, zijn dan open, eerlijk, constructief en positief. Als ze stroef en negatief verlopen komt er allerlei gedoe en groeit de afstand tussen mensen. Met als effect dat ze niet graag bij elkaar zijn, elkaar ontwijken en niet meer vertellen wat ze willen, welke ideeën ze hebben of wat ze dwars zit.

 1. Geef aandacht

Er zijn twee typen aandacht: de vluchtige en de oprechte. Vluchtige aandacht is even iets zeggen in het voorbij lopen of iemand de indruk geven te luisteren, maar ondertussen ben je met je gedachte ergens anders.

Oprechte aandacht betekent fysiek en emotioneel ‘stilstaan’ bij de ander, hem of haar in de ogen kijken. Ervaren wat je ziet en voelt, en je er bewust van zijn in het hier en nu. De ander waardeert dat en voelt zich serieus genomen. Een erkenning van wie hij of zij is als mens en als professional.

Het was natuurlijk best handig geweest als werkrelaties minder menselijk waren en medewerkers een aan-/uitknop en een resetknop hadden. Maar zo werkt het bij mensen nu eenmaal niet. Er is aandacht nodig.

Als jij je bewust bent van de ander, zijn aanwezigheid, behoeften en zorgen, dan komt er tijd en ruimte vrij voor contact. Het begint met ‘aanvoelen’ en benoemen wat je gedachten en gevoelens zijn. Dat maakt contact mogelijk met iemands kracht en valkuilen en met zijn of haar kennis, kunde en ervaring. En zo kun je ook verder met de rationele kant van de samenwerking, het werk dat gedaan moet worden.

Als jij je invloed op de juiste manier inzet en stuurt, kun je geweldige verandering en groei teweegbrengen

De grote impact van de leiderschapsinvloed

Leiderschap is invloed. Een effectieve manager zet mensen in beweging door hun drijfveren, overtuigingen en verlangens te zien, te waarderen en aan te wakkeren. Als je als manager leert werken met deze zes hoekstenen en je invloed op de juiste manier inzet en stuurt, kun je geweldige verandering en groei teweegbrengen.

Invloedrijke managers kiezen voor leidinggeven van binnenuit. Benieuwd hoe dat voor jou werkt? Ik coach je op persoonlijke effectiviteit, je invloed als manager en resultaat. Tijdens je ontwikkelingstraject werken we samen zes of negen maanden aan heldere doelen en thema’s die ertoe doen. Zo help ik je om je kwaliteit en effectiviteit van je leiderschap te verbeteren. Lees hier meer.