Lees je dat nu goed, Bosbaden? Ja hoor, lees rustig verder.

We leven in een tijd die wordt beheerst door complexiteit, onrust, onveiligheid en onvoorspelbaarheid. De druk om te presteren en je te onderscheiden is nog nooit zo hoog geweest. We vergelijken ons doorlopend met anderen.

Met elkaar hebben we een ratrace gecreëerd waar we maar moeilijk uit kunnen stappen. Een systeem waarin we anderen opjagen of zelf opgejaagd worden, en waar winnen ten koste van anderen, frontaal confronteren, pootje lichten en vingerwijzen hoogtij vieren.

Het lijkt erop dat we onszelf klem hebben gezet tussen enerzijds de behoefte aan voortuitgang en vernieuwing en anderzijds tussen de worsteling met de machteloosheid en wanhoop in en om ons heen. Met veel stress, angst, frustratie en energieverlies als gevolg.

In mijn ogen zijn we mede daardoor losgeraakt van onze basis: de natuur.

In het laten varen van onze perceptie ontstaat ruimte om op een andere manier waar te nemen

– Ingspire

Vertragen en ontkoppelen

Tijd dus om te gaan vertragen en ons opnieuw me de natuur te verbinden. Als jij je leef- en werktempo vertraagt en tijd neemt om bewust naar jezelf te luisteren, kun je die innerlijke roep om herverbinding al horen.

Het bos is een geweldige plek om je innerlijke reis naar herverbinding te starten. Om een heerlijk Bosbad te nemen en je te laten verwennen door alles wat de natuur je laat zien, vertelt en laat voelen en beleven. Maar ook om je aan jezelf te spiegelen en je te helpen bij het ontkoppelen van het dagelijkse geren-en-gevlieg.

Ik nodig je uit en moedig je aan een eerste stap te maken met Bosbaden en de oefening ‘Ontdek en benut de kracht van de Eik’, te doen. je vindt hem hieronder.

We all love the forest. It is a source of life for us. If the forest is gone, we are all gone.

– Global Challenges

Ontdek en benut de kracht van de Eik

Leiders die zich bewust inzetten om hun medewerkers te ontwikkelen tot sterke, wijze, gezonde en autonome mensen, hebben eigenschappen en talenten die overeenkomen met de eik.

De eik wordt wel beschouwd als de koning van het bos. Het krachtige en ruige uiterlijk wordt als mannelijk aangemerkt, de verbindende kracht en vruchtbaarheid als vrouwelijk.

De eik komt wat de planten betreft de ereplaats toe die de leeuw en de arend in het dierenrijk bekleden. Niet voor niets heeft de Griekse oppergod Zeus de eik aangenomen als zijn boom der voorzegging.

Symboliek

De eik is het symbool van de kracht, duidelijkheid, schoonheid, verhevenheid, lange levensduur en hoogte, zowel in spirituele als materiele zin. Bewuste leiders hebben een hoog niveau van bewustzijn, zijn in lijn met zichzelf en hebben een breed gedragsrepertoire.

Ze leiden van binnenuit en schakelen gemakkelijk tussen verschillende gedragsstijlen en hebben een waarderende attitude. Bewuste leiders luisteren om anderen te begrijpen, balanceren soepel op het koord van leiden en volgen en verbinden op afstand en nabijheid.

Sta ergens voor of je valt voor alles. De machtige eik van vandaag is de noot van gisteren die standvastig bleef.

– Rosa Parks

Leiderschap en natuur

Ook hier is een mooie parallel met de natuur te trekken: de eik kan solitair zijn, maar gedijt ook goed in groepen, vraagt veel licht, maar vormt geen ondoordringbaar bladerdek. De eik heeft licht en warmte nodig en geeft die graag door. Daardoor kan onder de boom van alles groeien, terwijl een grote verscheidenheid aan dieren op of van de eik leeft.

De Nederlandse cultuurhistorie heeft ruim plaats voor de eik. De Twentse ‘kroezeboom’ is daar een voorbeeld van. Deze werd geplant op de plek waar de ‘essen’ (stukken grond) bij elkaar kwamen en markeerde zo de grenzen. De kroezeboom staat symbool voor de hele gemeenschap.

Rentmeesterschap

Bewuste leiders vertegenwoordigen even goed een gemeenschap, binnen een bedrijf, instelling of organisatie, en vervullen de rol van rentmeester.

Bomen vertonen een opmerkelijke flexibiliteit en doelgerichtheid. De eik heeft veel geduld en kan zeven- tot achthonderd jaar oud worden. Een kleine eik kan in de schaduw van andere bomen hele brede takken ontwikkelen, op zoek naar licht.

Als de boom zo weet te overleven kan hij na de dood van de buren nog een half millennium verder groeien.

We leren niet uit ervaring (…) we leren door te reflecteren op de ervaring

– John Dewy

Startoefening in het Bosbaden

Ga naar je favoriete bos of stuk natuur. Zet je telefoon uit. Start met stilstaan en neem de omgeving rustig in je op. Niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus en huid. Dat kun je gelijktijdig doen, maar ook een voor een.

Neem dan een moment om die waarnemingen op te schrijven. Je kunt ze dan na de wandeling in alle rust nalezen en je hebt prachtige herinneringen een je eerste Bosbad.

Daarna doe je hetzelfde als je wandelt. Loop rustig, lichtvoetig en in stilte. Neem als eerste waar wat je zoal ziet. Alleen maar dat. Na een tijdje stop je en zoek je een eik op. Bij voorkeur een die alleen staat.

Fysiek contact

Ga tegen de eik aanstaan of zitten en word je als eerste bewust van het fysieke contact met de boom: Wat zijn je gedachten? Wat voel je? Wat doet dat met je? Wat wil je doen?

Ga in rust en stilte na wat je zoal tijdens dit eerste deel van je wandeling en in het contact met de eik hebt waargenomen. Schrijf dat op. Ben je met meer, deel die waarnemingen terwijl je samen een cirkel vormt om de eik. Vervolg je wandeling met een van je andere zintuigen, enzovoort.

Bij thuiskomst zoek je je lievelingsplek op en lees je je aantekeningen nog eens door. Roept dat nieuwe inzichten, gedachten en gevoelens op, noteer ze. Wees je ervan bewust dat je niet leert uit ervaring, maar door te reflecteren op die ervaring.

Boekentip. De helende kracht van Bosbaden, geschreven door Julia Plevin.